Tuesday, March 30, 2004

Demokratiets kvaler
Over en milliard vælgere, de fleste af dem i Asien, vil i år komme til at udøve deres stemmeret. År 2004 er et valgår, hvis lige vi aldrig har oplevet mage til. Demokratiet gør tilsyneladende store landvindinger på det globale politiske kort. Store folkefester kan garanteres land og rige rundt, men kigger man nærmere efter, er det imidlertid ofte så som så med det demokratiske indhold.

Monday, March 29, 2004

Computerspil stjæler børns søvn
Børn der har computer eller playstation på deres værelser får sover for lidt viser ny britisk undersøgelse. For lidt søvn skader på længere sigt deres helbred. Det er dog uvist hvilke fysiske og psykiske skader, som børn får når elektronikken stjæler deres nattesøvn. Tiden foran computeren lige før sengetid giver problemer på to fronter. For det første sover børnene kortere tid og for det andet blive søvnen dårligere, fordi de skal bruge tid på at falde til ro efter at have spillet eller surfet på nettet.

Saturday, March 27, 2004

Fra advarsel til bøde
Regeringens lovforslag om skærpede sanktioner over for stofmisbrugere og pushere vil gå stort set uændret igennem Folketinget. Det fremgik af førstebehandling i går. Kun de radikale, SF og Enhedslisten stemte i mod. Du må gerne drikke dig stiv og ryge smøger, men ikke ryge en en joint eller en pibe hash. Hash er det mest udbredte narkotikum i Danmark. Det udvikles af planten Cannabis Sativa og har været kendt som rusmiddel gennem flere tusinde år i Afrika, Asien og Sydamerika. Brugere af hash og andre euforiserende stoffer stå til at få en bøde i stedet for bare en advarsel første gang de gribes i besiddelse, ligesom sælgere også som noget nyt ryger i spjældet ved førstegangsforseelser.

Thursday, March 25, 2004

Gao Xingjian
Jeg har netop læst "Et ensomt menneskes bibel" af Gao Xingjian, som fik nobelprisen i år 2000. Han skriver lige ud af landevejen i sin helt egen sprogtone og alligevel meget mættet i sine beskrivelser af smertefuldefulde oplevelser fra sin tid som ung under kulturrevolutionen.

Monday, March 22, 2004

Hamas-leder dræbt
Sheikh Ahmed Yassins bil blev ramt af tre raketter fra kamphelikoptere, da han ved daggry forlod moskeen efter morgenbøn. Israel vælger åbenbart at putte benzin på bålet fremfor at slukke ilden med vand. Nu vil voldcirklen og modvolden for alvor blusse op . Selvmordsbomber eller likvidering af ledere. Er det virkelig vejen frem?

Sunday, March 21, 2004

Villa Paranoia
I dag har jeg været i biografen for at se Erik Clausens nyeste film. Sonja Richter har hovedrollen som den unge arbejdsløse skuespiller Anna, der bor hos sin succerige skuespillerveninde Olga, som er ved at være træt af at have Anna boende, og da kyllingefarmeren Jørgen søger en sygeplejer til at tage sig af sin gamle far Walentin, som bor i Villa Paradis, hvor han har haft et imponerende forbrug af sygehjælpere. Han er nemlig ret uudholdelig. Men Anna går på med krum hals. Bliver han for streng, får hans skæg en tur med støvsugeren, og efterhånden begynder hun at spille en række af de roller for ham, som hun ikke har fået på teatret, og kommer på den måde til at nå ind til Walentin og få vakt ham til live. Og på den måde bliver der også et og andet i sit eget liv, som Anna må tage op til revision. En meget menneskelig film.

Saturday, March 20, 2004

Ctrl+Alt+Delete går på pension
David Bradley skrev koden til en af verdens mest brugte tastekombinationer går nu på pension. Han brugte blot fem minutter på at opfinde den berømte tastekombination Ctrl+Alt+Delete, som tvinger genstridige computere til at genstarte. Han har arbejdet rigtig mange år hos IBM, hvor han blev ansat helt tilbage i 1975. Senere var han en af de tolv programmører, der udviklede IBM's personlige computer.

Wednesday, March 17, 2004

Hashhandel sendt til tælling
Det danske politi har travlt med at få lovliggjort den danske fristad, så de går målbevidst efter at få lukket Pusher Street. I virkeligheden er politiet blot den borgelige regerings forlængede arm, som længe har haft et anstrengt forhold til Christiania. Jeg har dog aldrig helt forstået, hvorfor liberalister og konservative gerne vil have at alle andre er som dem selv

Monday, March 15, 2004

Stor modstand mod krigen
Socialisterne vandt valget i Spanien, fordi vælgerne straffede den siddende regering, som aktiv støttede krigen i Irak. Den nye regering trækker sine tropper hjem med øjeblikkelig virkning.

Sunday, March 14, 2004

En måneds kur og en overraskelse
I dag er det præcis en måned siden jeg lavede tarmskylning. Ingen kød, fisk, æg, alkohol og stoffer overhovedet. En dejlig ren tilstand, som jeg har i sinde at fortsætte med at blive i. En anden sjov episode. I dag ydmygede min fødebys fodboldklub Esbjerg dansk fodbolds tophold på deres egen hjemmebane med cifrene 6-1. Et nederlag der aldrig er set større på egen bane.

Saturday, March 13, 2004

Menneskeforagt
Islam udviser til stadighed fjendskab over for den menneskelige fornuft, rationalismen og den kritiske diskussion, uden hvilke demokratiet og videnskabelige og moralske fremskridt ikke er mulige. Tanken om et individ som en moralsk person, der er i stand til at træffe rationelle beslutninger og til at påtage sig et moralsk ansvar for sine frie handlinger mangler fuldstændigt i islam. Den muslimske etik er blevet reduceret til at adlyde ordrer.

Thursday, March 11, 2004

To onder truer os alle
Vestlig materialisme og islamisk fundamentalisme er efter min mening den største trussel mod menneskeheden lige for øjeblikket. Begge ideologier negliserer den menneskelige frihed og bevidsthed.

Wednesday, March 10, 2004

Martyrium eller hjernevask
Forleden aften så jeg et program i fjernsynet om fundamentalistiske muslimer i Frankrig. Jeg undrede mig i den grad over, at nogle kunne bilde sig selv ind, at blot de bad fem gange om dagen, spiste halal kød, ikke drak alkohol og læste flittigt i Koranen kunne retfærdiggøre overfor sig selv, at de i guds navn spredte frygt og ødelæggelse via terror og tillod sig at slå uskyldige mennesker ihjel og for deres handling fik adgang til paradiset.

Tuesday, March 09, 2004

Tempel for afgudsdyrkelse
I dag er skandinaviens største indkøbscentere åbnet på Amager i den såkaldte nye bydel kaldet Ørestaden. Her kan du købe alt det, som du har brug for og samtidigt blive underholdt på forskellig vis. Centret er placeret særdeles centralt i forhold til tog, motorvej, bus og metro. Flere og flere tror åbenbart på, at hver enkel af os kan købe sig til lykke gennem erhvervelse af materielle ting. For fanden hvor var der rigtig mange mennesker i Fields.

Monday, March 08, 2004

Kødspiser, vegetar og veganer
Tre forskellige måder at spise på i vores moderne verden. Endvidere en slags afspejling af den traditionelle madpyramide, hvor kødspiser udgør toppen af pyramiden, vegetarer det mellemste lag og bunden af madpyramiden tilhører så veganeren. Læs mere om vegetarer og mere om veganerer.

Friday, March 05, 2004

Digteren Thorkild Bjørnvig er død
Den danske digter, forfatter og oversætter Thorkild Bjørnvig er død 86 år gammel. Siden han blev færdig med sine studier på Århus Universitet i sammenlignende litteraturhistorie har han levet og arbejdet som digter. Endvidere var han medstifter og medredaktør af tidsskriftet Heretica 1948-50 og sidst og ikke mindst medlem af Det Danske Akademi fra 1960. Læs mere om forfatterskabet.

Wednesday, March 03, 2004

Min ynglingsforfatter
Jeg har gennet mit liv læst rigtig mange bøger, både skønlitteratur og faglitteratur gode såvel som mindre gode. Lige for øjeblikket nyder jeg fuldt ud at læse bøger af den amerikanske forfatter Paul Auster, som jeg læste for første gang for mindst 10 år siden uden at jeg hæftede mig særlig meget ved det han skrev. Senere er jeg dog begyndt at købe hans bøger op, som jeg tidligere lånte på biblioteket og også købe bøger, som jeg ikke har kendt tidligere. Austers forfatterskab har virkelig åbnet mine øjne og øget min evne til at opleve min egen hverdag i danmarks hovedstad, selvom han i udpræget grad er newyorker, så kan hans visdom og erfaring bruges allesteder i den moderne verden.

Tuesday, March 02, 2004

Bach til spotpris
I dag kom jeg forbi min foretrukne musikforretning. Egentlig var jeg inde for at finde enten Iggy Pops nyeste eller en gammel med Bob Dylan til at supplere min CD-samling. Gik lidt rundt i butikken og opdagede ved et tilfælde en kæmpeæske, som indeholdt hele 40 stk. CD af den store mester Johann Sebastian Bach til knap 200, - kr., altså en sølle femmer pr. stk. Læs mere om Bach (1685-1750).

Monday, March 01, 2004

Fysisk eller psykologisk tid
Vi har mistet en nøgle til vores lejlighed, så nu deles to voksne og et barn om to nøgler. I dag gik det dog galt, da jeg kom hjem før end beregnet. Så jeg måtte bare vente, først tilbragte jeg en time på det lokale bibliotek, hvor jeg læste alle dages aviser. Jeg kørte derefter tilbage til lejligheden, fordi jeg regnede med at min søn kom hjem fra skole, men tiden gik og gik. Så nærmere klokkenslettet sig for min kones hjemkomst fra hendes arbejde, men hun dukkede heller ikke op. Først efter to og halv time på trappen dukkede min søn endelig op og kort efter min kone. Ventetiden var dog en lærerig oplevelse, hvor nogle minutter føles som flere timer og andre minutter bare fløj afsted.